Συχνες

Το χρώμα διαφέρει ανάλογα με το είδος της επιφάνειας που επιλέγουμε να βάψουμε. Για κάθε μη βαμμένη επιφάνεια υπάρχει το ανάλογο υπόστρωμα (αστάρι) που απαιτείται για να ενισχυθεί η πρόσφυση μεταξύ επιφάνειας και τελικού χρώματος.

Το ιδανικό χρώμα για τοίχο είναι το πλαστικό χρώμα για εσωτερικές επιφάνειες και το ακρυλικό για εξωτερικές.

Στις πόρτες και τις ντουλάπες χρησιμοποιείται η ριπολίνη νερού σε ξύλινες επιφάνειες και η ριπολίνη διαλύτου τόσο σε ξύλινες όσο και σε μεταλλικές.

Τα κάγκελα βάφονται με ακρυλικό ντουκόχρωμα, ενώ τα αλουμίνια με ριπολίνη διαλύτου, αφού πρώτα έχουν ασταρωθεί με ειδικό υδατοδιάλυτο αντισκωριακό υπόστρωμα.

Η εξωτερική επιφάνεια του τζακιού βάφεται με πλαστικό ή ακρυλικό χρώμα όπως ακριβώς και οι τοίχοι του υπόλοιπου σπιτιού. Αντιθέτως, το εσωτερικό μέρος βάφεται με ειδικό χρώμα που διαθέτει αντοχή σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Η πισίνα βάφεται με ειδικό εποξειδικό χρώμα που διατίθεται σε διάφορες αποχρώσεις. Παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως εξαιρετική πρόσφυση, ελαστικότητα και μεγάλη αντοχή στις τριβές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε χημικά χλωρίωσης, νερό, θαλασσινό νερό και αντηλιακά λάδια.

Κάθε είδους χρώμα αραιώνεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό ποσοστό αραίωσης. Τα πλαστικά/ακρυλικά χρώματα αραιώνονται περίπου 8-12% με νερό. Τα χρώματα διαλύτου αραιώνονται ομοίως αλλά συνήθως με διαλυτικό πινέλου ή white spirit, ενώ πιο εξειδικευμένα χρώματα όπως χρώματα για πισίνες, χρώματα δαπέδων κτλ. αραιώνονται με πιο ειδικούς διαλύτες, οι οποίοι συνήθως αναφέρονται στην ετικέτα που είναι κολλημένη στο πίσω μέρος του προϊόντος. Κάθε υλικό συνήθως απαιτεί διαφορετική ποσότητα νερού για να αραιωθεί καθώς από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρει η πυκνότητα του προϊόντος. Η σωστή αραίωση βρίσκεται με τη χρήση και την εμπειρία. Αμέσως μετά την διάλυση του χρώματος απαιτείται η ορθή ανάδευσή του.
Ένα χρώμα είναι οικολογικό όταν διαθέτει τη σήμανση “low voc” που μεταφράζει το προϊόν ως ένα προϊόν χαμηλών πτητικών ενώσεων με ιδιότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Απαραίτητη παράμετρος είναι η λήψη μέριμνας από πλευράς εργοστασίου, ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης που συμμορφώνονται με την τήρηση προστασίας του περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο είστε εξασφαλισμένοι για την υγιεινή της ατμόσφαιρας του χώρου σας έχοντας χρησιμοποιήσει υλικά φίλα προσκείμενα προς το περιβάλλον.
Τα πιο συνηθισμένα εργαλεία βαφής που χρησιμοποιούνται είτε από ιδιώτες είτε από επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές είναι το ρολό και το πινέλο. Συνήθως το πρώτο χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό μεγάλων επιφανειών, ενώ το δεύτερο για τα ‘‘κοψίματα’’, τον χρωματισμό δηλαδή της επιφάνειας περιμετρικά. Σημαντική διευκρίνιση είναι το πλύσιμο των εργαλείων πριν από τη χρήση τους. Ο τύπος του ρολού διαφέρει ανάλογα με το είδος της επιφάνειας. Υπάρχουν ρολά με παχιά (ακούρευτα) και λεπτή γούνα (σπατουλαριστά) και άλλα που αποτελούνται από αφρολέξ.
Αμέσως μετά την χρήση τους και ενώ είναι ακόμα νωπό το χρώμα που φέρουν, τα εργαλεία βαφής είναι αναγκαίο να καθαριστούν σωστά και σχολαστικά. Όταν πρόκειται για πλαστικά/ακρυλικά χρώματα χρειάζεται ξέπλυμα με αρκετό νερό έως ότου το ρολό ή το πινέλο έχει αποδεσμευτεί σχεδόν πλήρως από το υλικό. Όσον αφορά χρώματα διαλύτου, ο καθαρισμός των εργαλείων είναι πιο δύσκολος. Με μια μικρή ποσότητα από το διαλυτικό πινέλου συμβάλλει σε ένα επιτυχές καθάρισμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς όταν ολοκληρωθεί μπορούμε να αποθηκεύσουμε κάπου τα εργαλεία για μελλοντική χρήση.
Ο αριθμός των στρώσεων που απαιτείται για την ορθή κάλυψη του χρώματος δεν είναι συγκεκριμένος αλλά εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Αρχικά, από την επιφάνεια την οποία θα καλύψει, εάν δηλαδή η επιφάνεια είναι λεία ή τραχεία. Στην πρώτη περίπτωση ένα μόνο χέρι ίσως είναι αρκετό για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ στην δεύτερη μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο χέρια. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην καλυπτικότητα διαδραματίζει η απόχρωση. Ένα λευκό ή παλ. χρώμα καλύπτει πολύ πιο εύκολα απ ότι ένα σκούρο. Τέλος, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αραίωσης, τόσο πιο δύσκολα καλύπτει το χρώμα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται αραίωση του χρώματος και η ιδανική αραίωση συμβάλλει στην εύκολη εφαρμογή του.
Ο χρόνος στεγνώματος δεν είναι συγκεκριμένος, αλλά διαφέρει ανάλογα με την πυκνότητα και τη σύσταση του υλικού κ αλλά τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, τα πλαστικά/ακρυλικά χρώματα βάσης νερού χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να στεγνώσουν σε σχέση με τις ριπολίνες διαλύτου. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η ιδανική περίοδος φρεσκαρίσματος του χώρου μας, διότι οι διαδικασίες επιταχύνονται καθώς έχουμε ισχυρό σύμμαχο τον καιρό. Αντιθέτως, σε συνθήκες κακοκαιρίας και υγρασίας, η στεγνωτική ικανότητα του κάθε χρώματος επιβραδύνεται. Πάντως, ο εκτιμώμενος χρόνος επιφανειακού στεγνώματος και επαναβαφής είναι οι 3-4 ώρες σε 25°C και 50% υγρασία.
Η τεχνική της κάλυψης επιτοίχιων ρωγμών εξαρτάται από την έκταση κ το βάθος τους. Στις περιπτώσεις μικρών ρωγμών, ένας απλός ακρυλικός στόκος σπατουλαρίσματος είναι αρκετός για την κάλυψή τους. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, πριν την χρήση τους στόκου σπάτουλας είναι αναγκαία η κάλυψη των διακένων του τοίχου με έναν ελαστομερή στόκο νερού. Ο συγκεκριμένος στόκος περιέχει ειδικά μικροσφαιρίδια, ώστε να γεμίζει χωρίς δυσκολία, να συρρικνώνεται ελάχιστα κατά το στέγνωμα και επιπλέον να θερμομονώνει και να τρίβεται εύκολα.
Η μούχλα είναι ένας μόνιμος βραχνάς των σύγχρονων νοικοκυριών. Καθώς ‘τα τελευταία είναι κατασκευασμένα σχεδόν αεροστεγώς και δεν ‘‘αναπνέουν’’ επαρκώς συμβάλλουν στην δημιουργία υγρασίας που αποτελεί το κύριο αίτιο εμφάνισης της μούχλας.

Στις πιο εύκολες περιπτώσεις, όπου η μούχλα έχει εμφανιστεί πρόσφατα και δεν έχει εξαπλωθεί έχουμε την δυνατότητα να ψεκάσουμε το συγκεκριμένο σημείο με αντιμουχλικό σπρέι και να το αφήσουμε να δράσει περίπου 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια καθαρίζουμε την επιφάνεια με καθαρό νερό τρίβοντάς την με ένα βετέξ. Μόλις στεγνώσει η επιφάνεια, την βάφουμε με αντιμουχλικό χρώμα Ο καθαρισμός της επιφάνειας πριν το βάψιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η μούχλα δεν καλύπτεται απλώς από το χρώμα παραμένοντας ένας μόνιμος κίνδυνος που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, αλλά καταπολεμάται σχεδόν πλήρως.

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου η μούχλα έχει αναπτυχθεί κ εξαπλωθεί μετά από μακροχρόνια παραμονή σε κάποια επιφάνεια, ο καθαρισμός της μπορεί να είναι δύσκολος έως ακατόρθωτος. Οπότε, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία πραγματοποιώντας το πρώτο στάδιο και την επαναλαμβάνουμε αν θεωρηθεί απαραίτητο. Σε περίπτωση που δεν έχουμε απτά αποτελέσματα, βάφουμε την επιφάνεια με αστάρι μετάλλων και στη συνέχεια με ένα αντιμουχλικό χρώμα. Το αστάρι μετάλλων όντας ένα ισχυρό υλικό συμβάλλει στην ενίσχυση των αντοχών του συστήματος βαφής σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο φροντίζετε ώστε ο χώρος να διαθέτει τον απαραίτητο εξαερισμό και επιπλέον να υφίσταται η σωστή θερμομόνωση.

Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης CLΙΜΑtotal® είναι ένα σύστημα που απαντά στην ανάγκη για μέγιστη απόδοση χειμώνα-καλοκαίρι. Ειδικά μελετημένο για ισορροπημένο όφελος στις βασικές κλιματικές ζώνες της χώρας μας, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα πλεονεκτημάτων:

Όφελος από την πρώτη μέρα
Με την εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης CLΙΜΑtotal®, τα οικονομικά οφέλη γίνονται αισθητά από την πρώτη μέρα:

Σημαντική μείωση των λογαριασμών ψύξης/θέρμανσης
Ελαχιστοποίηση κόστους συντήρησης
Μικρός χρόνος απόσβεσης (4-6 χρόνια)
Αύξηση ωφέλιμης επιφάνειας νεόδμητων έως 6%
Αναβάθμιση εμπορικής αξίας του ακινήτου

Ενεργειακή προστασία
Η θωράκιση του κτηρίου θερμικά και στεγανωτικά, δημιουργεί ένα αποτελεσματικό πλέγμα ενεργειακής προστασίας χειμώνα-καλοκαίρι, η οποία συντελεί στη μείωση της επιβάρυνσης του κτηρίου από τις θερμικές μεταβολές.

Προστατεύει τον κτηριακό σκελετό
Αυξάνει τη διάρκεια ζωής του κτηρίου
Εκμηδενίζει τις θερμογέφυρες
Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας έως και 40%

Ολική αισθητική ανάπλαση
Το μόνο σύστημα θερμομόνωσης που αξιοποιεί τις χιλιάδες αποχρώσεις του Kraft Inspired Color σε μια ποικιλία φινιρισμάτων τα οποία εντάσσονται αρμονικά στην ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση.

Διατίθεται σε χιλιάδες αποχρώσεις
Φινιρίσματα προσαρμοσμένα στην ελληνική παράδοση
Απουσία ρηγματώσεων
Εξαιρετική συμπεριφορά στην υγρασία

Εύκολη και γρήγορη εφαρμογή
Είναι σχεδιασμένο με βάση εύχρηστα δομικά υλικά εύκολης και γρήγορης εφαρμογής με μια απλή εξωτερική τοποθέτηση χωρίς όχληση των ενοίκων.

Δεν χρειάζεται αντικατάσταση κουφωμάτων
Προσαρμόζεται σε όλες τις κτηριακές κατασκευές
Εφαρμογή χωρίς όχληση των ενοίκων

Για να καταπολεμηθεί η μαυρίλα και η νικοτίνη καθαρίζουμε την λεκιασμένη περιοχή όσο καλύτερα μπορούμε με ειδικό καθαριστικό και ύστερα την ξεπλένουμε καλά. Αφήνουμε την επιφάνεια να στεγνώσει και εφαρμόζουμε κάποιο αστάρι ή μονωτικό που αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια και προστατεύει από τους λεκέδες. Αν χρειαστεί εφαρμόζουμε και δεύτερο χέρι. Μόλις στεγνώσει το αστάρι εφαρμόζουμε μια στρώση από το τελικό χρώμα και το αφήνουμε να στεγνώσει έως ότου παρατηρήσουμε ότι έχουμε επιτύχει το ιδανικό αποτέλεσμα.
Για τον καθαρισμό πλακιδίων και φυσικών πετρωμάτων υφίστανται τα αντίστοιχα καθαριστικά.

Τα καθαριστικά πλακιδίων αποτελούν όξινα καθαριστικά οικοδομικών καταλοίπων με στόχο την διάλυση και αφαίρεση υπολειμμάτων αρμοστόκων, κόλλας πλακιδίων και τσιμέντων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία τοποθέτησης τους. Αφαιρούν, με ελάχιστο τρίψιμο, συσσωρευμένους ρύπους που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου στους αρμούς πλακιδίων, επαναφέροντας τον αρχικό χρωματισμό τους.

Τα καθαριστικά φυσικών πετρών απομακρύνουν αποτελεσματικά από φυσικές πέτρες τα οικοδομικά κατάλοιπα, επαναφέροντας την αρχική τους όψη. Καθαρίζουν σε βάθος συσσωρευμένους ρύπους καθώς και λεκέδες από λάδι, καφέ, σκουριά και μη στερεωμένα πλαστικά χρώματα.

Κατά την εφαρμογή τους συνίσταται η χρήση προστατευτικών γυαλιών και πλαστικών γαντιών. Αφού τα ρίξουμε στα πλακάκια, το αφήνουμε να δράσουν για 3-5 λεπτά κ στη συνέχεια χύνουμε άφθονο νερό και παράλληλα τρίβουμε όσο καλύτερα μπορούμε με μια σκούπα το σημείο που καθαρίζεται.